Pizzeria Via Tribunali – Turku

Turussa Aurajoen ja Porthaninpuiston välissä on seissyt vuodesta 1848 upea paviljonkirakennus, jonka ainakin paikalliset tuntevat Pinellana. Täällä ”punaisessa huoneessa” ovat viettäneet iltaa itse Elias Lönnrot, J.L. Runeberg ja Sakari Topelius.

Tarinoiden mukaan myös kieltolain aikaan illanvietot Pinellassa jatkuivat pylväisiin piilotettujen pirtupullojen voimin. Yli sadan vuoden historia tekeekin Pinellasta Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen ravintolatilan!

Nyt pylväikköiden takana keittiössämme lämpenee italialainen Valoriani-uuni. Tämä paikan päälle käsin muurattu pizzauuni on valmis tarjoilemaan aitoa napolilaista pizzaa. Olemme ylpeitä saadessamme jatkaa Pinellan rikasta ja värikästä historiaa. Tervetuloa nauttimaan Pizzeria Via Tribunali Turkuun!

Ravintolan pääsalissa Napolilaisen pizzerian tyyliin noudatamme First-come First-served-mallia eli emme ota pöytävarauksia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meille pääset aina syömään! Holvikellarin puolelle otamme pöytävarauksia rajoitetusti vain yli 6 henkilön seurueille. Varauksen voit tehdä ainoastaan sähköpostilla osoitteesta varaukset.turku@viatribunali.fi

Jos vapaata pöytää ei heti ole, niin istahda hetkeksi cocktail-baariimme italialaiselle espressolle tai raikkaalle Aperol Spritzille nauttimaan ystäviesi seurasta, sillä yhdessäolo on lopulta pizzakulttuurin kaikista syvin olemus. Pöytä vapautuu kyllä pian!

NAPOLILAINENPIZZATAIKINA

Pizzan maku riippuu eniten siitä, millainen pizzan taikina on. Napolilaisen pizzan taikina on yli 20 tunnin työn lopputulos!

Napolilaisen pizzan taikina

Napolilaisen pizzan taikina - Lataa Reseptikirja

Napolilaisen pizzan maku syntyy kolmesta eri elementistä: taikinasta, pizzan raaka-aineista sekä napolilaisesta pizzauunista. Toki myös valmistustavalla ja pizzaiolon osaamisella on suuri merkitys, mutta näistä aiemmasta kolmesta peruselementistä kaikista merkittävin maun kannalta on taikina.

Ilman hyvää taikinaa ei ole mahdollista tehdä hyvänmakuista pizzaa.

Sanotaan se nyt vielä kerran, ilman hyvää taikinaa ei ole mahdollista tehdä hyvänmakuista pizzaa.

Voit verrata pizzan taikinaa riisiin sushissa. Riisi määrittää täysin sen, miltä sushi maistuu. Jos riisi on keitetty väärin, maku kärsii pahasti, eikä sitä voi pelastaa millään täytteillä. Sama ajatusmalli pätee pizzoihin. Pizzan pohja on n. 75 % koko pizzan painosta, joten sen maku määrittää hyvin pitkälti pizzan maun.

Taikinan raaka-aineet näyttelevät pääroolia pizzan valmistuksessa

Ainesosat:

 • 1 kg 00-jauhoja
 • 600 g jääkylmää vettä
 • 30 g suolaa
 • 0,5 g tuorehiivaa

Mitä kosteampi taikina on, sen vaikeampi sitä on käsitellä, mutta sitä pehmeämpi ja kuohkeampi on myös pizza. Taikinan tekemisessä pizzaiolon osaaminen korostuu siis paljon, koska kosteaa taikinaa on tosi vaikea käsitellä.


NAPOLILAINENPIZZAUUNI

Napolilainen pizzauuni on pari tonnia painava järkäle, joka lämmitetään avotulella yli 450°C lämpötilaan.

Napolilainen pizzauuni on tärkeässä roolissa pizzan valmistamisessa

Napolilainen pizzauuni ei ole mikään pikkujuttu. Se pätee niin uunin fyysisiin mittoihin kuin mentaliteettiin uunien valmistamisessa.

Tai miltä kuulostaa, että napolilaisten pizzauunien valmistaja Forni Valoriani, jonka uuneja mekin käytämme, tekee aivan kaikki tarvittavat materiaalit tiilistä lähtien itse. Vain siten he voivat varmistua siitä, että kaikki on tuossa jättimäisessä 2 000 kg uunissa materiaalien puolesta juuri niin kuin he haluavat. Forni Valorianin perinteet juontavat hyvin kauas, sillä yritys on perustettu 1890-luvulla. Osaaminen on siis heillä huippuluokkaa!

2 000 kg:n suuruuden saat hyvin suhteutettua siten, jos mietit että esimerkiksi kevyimmät henkilöautot painavat n. 1 100 kg ja painavimmat 1 700 kg.


NAPOLILAISEN PIZZANRAAKA-AINEET

Napolilaisen pizzan täytteet muodostavat keskenään makuharmonioita, joita on vaikea päihittää ruoasta riippumatta. Raaka-aineet ovat tarkkaan valittuja ja erittäin laadukkaita. 

Tyypillisimmät täytteet napolilaisessa pizzassa

Napolilaisen pizzan täytteet jakautuvat periaatteessa kahteen ryhmää, raikkaisiin ja voimakkaisiin täytteisiin. Napolilaisen pizzan makuharmonia syntyy näitä kahta ryhmää yhdistelemällä. Lopputuloksena on tasapainoinen makuelämys, jossa eri maut tukevat toisiaan eikä yksikään täyte jää toisen täytteen maun alle.

 • Tomaattikastike
 • Basilikanlehti
 • Oliiviöljy
 • Mozzarella
 • Pecorino ja parmesaani
 • Scamorza
 • Oliivi
 • Kirsikkatomaatti
 • Kapris
 • Sardelli
 • Salami
 • Nduja-makkara
 • Guanciale

Täytteillä on selkeät kriteerit kenen toimittamia niiden täytyy olla ja mistä päin ne ovat peräisin.

Sähköposti: varaukset.turku@viatribunali.fi

Kotisivut: https://viatribunali.fi/turku/

Puhelin: +358 50 554 3733

Osoite: Vanha suurtori 2

Postinumero: 20500

Toimipaikka: TURKU

Aukioloajat: Aukioloajat MA-TO 11:00-21:00 PE 11:00-23:00 LA 12:00-23:00 SU 12:00-20:00